2015 – 2021: Evoluţia vânzărilor Online vs Offline

Cota de piaţă detinuţă de vânzările online din volumul total al vânzarilor la nivel mondial este în creştere an de an.

Procentul cu care creşte această cota de piaţă în favoarea achiziţiilor făcute online variaza între 1.6% şi 2.2%, conform unei statistici puse la dispozitie de statista.com. În 2015, achiziţiile din magazinele online şi alte platforme au fost în cotă de 7.4%.

Este previzionat ca până în 2021, 17.5% din totalul achiziţiilor din intreaga lume se vor face online. Vorbim de o creştere mare, iar dacă acest ritm va fi menţinut sau accelerat, în 15 ani mai mult de 50% din cumpărături vor fi făcute online.

Motivele pentru care comerţul online a prins acest avânt sunt cunoscute şi sunt sigur că mulţi din cei care citesc acest articol au cumparat în fiecare an din ce în ce mai mult din online. Asta înseamnă ca piaţa de ecommerce are un poţential uriaş, atât la nivel mondial, dar mai ales local, unde în acest moment suntem mult sub media europeană sau mondială în ceea ce priveşte comerţul online şi achiziţiile făcute în acest fel.

Cei care contribuie la cresterea accelerată sunt mai ales tinerii cu vârta cuprinsă între 16 şi 24 de ani, dar şi segmentul de vârstă  25 – 54 de ani. Conform unui studiu Eurostat realizat în intervalul 2008 – 2018, grupa de vârstă 16-24 ani are cea mai rapidă crestere în adoptarea comerţului online din Uniunea Europeană.

Tinerii, din banii lor sau ai părintilor, par să cumpere din ce în ce mai mult online.

Este adevărat, aceştia sunt şi cei mai atenţi la preţuri şi folosesc de obicei comparatoare de preţuri înainte de a finaliza o achiziţie online, verificând foarte atent preţurile retailerilor din piaţă.

De asemenea, este cunoscut faptul că valoarea medie a unei comenzi făcute de aceştia este mai mica decât a celor cu varsta între 25-54 de ani, care deţin bugete mai mari.

În anul 2018, în Romania, procentul celor care au achiziţionat produse online din totalul utilizatorilor de internet este de doar 26%.

Raportat la numarul de utilizatori de internet, acest procentaj ne plasează pe ultimul loc în Uniunea Europeana în anul 2018 şi confirma ce am spus mai devreme, aceea că avem un potential foarte mare de creştere.

La polul opus se află Marea Britanie cu un impresionant 87% din utilizatorii de internet care au făcut cumpărături online în 2018.

Cresterea puternică a segmentului 16-24 Ani în proporţia cumpărătorilor online, adica cei care sunt foarte atenţi la preţurile din piaţa, ne face să credem că o  soluţie de monitorizare a preţurilor concurenţilor reprezintă o invesţitie inteligentă pentru orice magazin online.

Author:
Costin este co-fondator PriceVent, o soluție puternică de monitorizare care urmărește automat prețurile concurentilor zilnic, folosind instrumente de raportare și tehnologie de ultimă oră, pentru a ajuta afacerile să fie mereu cu un pas înaintea concurenților. Un mare pasionat al noilor tehnologii, Costin își folosește cunoștințele pentru a ajuta companiile să utilizeze avantajul tehnologic pentru a evolua.

Solicită o versiune de evaluare și încearcă gratuit PriceVent pentru 14 zile!

    Întâi de toate, ajută-ne să te cunoaștem mai bine.


    Cum te putem contacta?

    Sunt de acord cu utilizarea datelor cu caracter personal în scopuri de marketing de către SMART WAYS DEV APPS SRL.