Amazon deţine 50% din piaţa de retail în SUA. Ce rol joacă strategia de preţuri?

De ce este bine să monitorizezi preţurile practicate de competitori? Pentru că asta îţi poate asigura succesul!

Sunt multe motive pentru care Amazon domină categoric piaţa de comerţ online din Statele Unite, deţinand în anul 2018 o cota de piaţă de 49,1%. Unul dintre ele este chiar strategia de preţuri pe care gigantul o aplică cu succes. Practic, Amazon are cea mai agresiva strategie de preturi dintre toti jucatorii din domeniu la nivel modial.

Ce inseamna asta? Înseamna că retailer-ul foloseste datele pentru a lua decizii în toate aspectele afacerii. Punctual, în ceea ce priveşte preţurile, sunt zile în care Amazon modifică 80.000.000 de preturi. Da optzeci de milioane de schimbari de preţ într-o singură zi.

Algoritmii care caută în permanenţă „pretul perfect” pentru tine sunt şi ei în acelaşi meniu zilnic, servit de gigantul retailer. După cum poţi observa în graficul prezentat, restul competitorilor din top zece au împreuna mai putin de jumătate din cota de piaţă pe care o detine Amazon în Statele Unite ale Americii.

Este puţin infricosator? Poate, dacă ne gandim că un monopol aduce doar dezavantaje clientului fianl. Totuşi nu suntem acolo, Amazon încă nu poate fi etichetat drept monopol nici în Statele Unite ale Mericii, nici in Europa de Vest.

Monitorizarea preţurilor competitirilor direcţi este o practică importantă atât local cât şi internaţional.

Numarul magazinelor online din Romania este de aproximativ 15.000 de magazine active în anul 2018, în creştere cu 300% faţî de anul 2016, când erau active doar 5000 de magazine online, conform unui studiu gpec.ro.

Estimarile grosiere ale numărului de afaceri de tip ecommerce din lume este între 2 şi 3 milioane de magazine, excluzând China. Din aceste estimări, 1.3 milioane sunt doar în America de nord, adica în Statele Unite ale Americii şi Canada. Dacă ar fi să tragem o concluzie, am putea prezice că este loc suficient pentru creştere în această piaţă dinamică, şi sunt aşteptaţi şi mai mulţi jucătorii în anii următori.

Piaţa comerţului online din România este în crestere.

Dacă ne raportam la cifra de afaceri anuală, piaţa comertului online din Romania este dominata de eMag şi Altex. Privind cu atenţie asupra strategiei de preţuri a celor doi jucători, vom putea observa că aceştia sunt sunt la curent cu practicile despre care discutăm, dar totuşi foarte departe de performanţele Amazon. Sunt convins ca în anii urmatori piaţa se va diversifica şi va creste din ce in ce mai repede.

Utilizarea tehnologiei pentru a şti în orice moment cum concurezi în materie de preţuri, aşa cum am subliniat şi la începutul acestui articol, reprezintă o componenta esentiala a succesului. În viitorul apropiat niciun jucător nu mai poate funcţiona fără sa cunoască ce se întamplă în jurul său. Efortul financiar şi de timp nu este atat de mare pentru a urmări preturile concurenţirlor, iar beneficiile sunt mai mult decât evidente.

Utilizând o soluţie automatizată precum PriceVent, îţi vei putea contura cu uşurinţă o strategie de preţuri, aliniată la domeniul în care activezi. Trebuie doar să-ti doreşti să fii mai informat şi să conştientizezi că este un element extrem de important în ecuaţia vânzărilor online. Viitorul este cu siguranţă al celor care sunt conectaţi la ce se întampla în jur. Ideal ar fi să anticipezi sau cel putin să reacţionezi rapid la miscările din jurul tău.

Partea bună?

Tehnologia a devenit accesibilă şi va fi din ce în ce mai accesibilă şi mai importantă în ecuaţia fiecărei afaceri, mai cu seama în zona afacerilor care implică vanzari online. Echipa PriceVent vine în întampinarea celor care vor să stie ce fac competitorii lor în materie de preţuri, utilizând o solutie uşoară dau puternică, accesibilă din punct de vedere al costurilor. Descoperă pachetele nostre sau contactează-ne dacă ai nevoie de o ofertă personalizată.

Author:
Costin este co-fondator PriceVent, o soluție puternică de monitorizare care urmărește automat prețurile concurentilor zilnic, folosind instrumente de raportare și tehnologie de ultimă oră, pentru a ajuta afacerile să fie mereu cu un pas înaintea concurenților. Un mare pasionat al noilor tehnologii, Costin își folosește cunoștințele pentru a ajuta companiile să utilizeze avantajul tehnologic pentru a evolua.

Solicită o versiune de evaluare și încearcă gratuit PriceVent pentru 14 zile!

    Întâi de toate, ajută-ne să te cunoaștem mai bine.


    Cum te putem contacta?

    Sunt de acord cu utilizarea datelor cu caracter personal în scopuri de marketing de către SMART WAYS DEV APPS SRL.